Jdi na obsah Jdi na menu

Krásná slova

ObrazekJe až s podivem, kolik slov, vět, bonmotů, naučení, úvah je možné vyjádřit v češtině. A jak rozmanitě. Čeština je krásný jazyk a je mi někdy smutno, když slyším nebo čtu občas jeho podobu z úst nebo pera (počítače?) současníků. Určitě bylo napsáno mnoho úvah na toto téma, kdože za to jako může, děti málo čtou, proto ta chudá slovní výbava, vlivy zjednodušování, amerikanismy atd. atd. Pravda je nepochybně, jako vždy, někde uprostřed. Pravda je ale také to, že za doby mé povinné školní docházky bylo českému jazyku věnováno hodně prostoru. Ne, že bychom to tehdy chápali nebo dokonce vítali, ale určitě hodně v nás uvízlo. Po létech se naučené pomalu vynořuje a tak je zcela vyloučeno, abychom psali např. „děti skotačili, bilo nás pět ap.“ Často podobnou neúctu k jazyku vidím v tisku a hlavně dnes na internetu. Své zápisky a výtvory zvané „blogy“ píše kde kdo, to je jistě v pořádku, ale bylo by jistě lepší, kdyby si autoři své texty po sobě alespoň přečetli a na případné kritiky nereagovali lacině „…mně čeština nikdy moc nešla.“ Hrůzostrašné texty lze najít i v zápiscích vysokoškoláků, nechci tím unavovat, někteří jsou již dostatečně „profláknutí“, ale nehne to s nimi. O stylistice jejich projevu ani nemluvím. Nevolám po upjaté volbě výrazů, nebráním se pejorativnímu charakteru použitých slov. Klasika, alespoň podle mě, je na Egiho blogu. Drsné, vtipné, přesvědčivé a česky správné. Alespoň většinou, jak mohu posoudit se svými znalostmi jazyka. Čtu tento blog rád.
Nu což, pojďme k „mým“ textům, které mě v životě zaujaly a které ve své době korespondovaly s mým stavem mysli a nazírání na svět a lidi.

ObrazekPíše se rok 1963. Jsem na vojně a mám takový obyčejný sešit, kam si píši ledacos. Citáty, postřehy, úvahy, ale i jen slova, věty, cizí myšlenky a části poezie. Nacházím zde i seznamy toho, co jsem četl, či jaký film mě zaujal. Určitě se to nesmělo, na vojně bylo všechno „pod kontrolou“ a kontrášům by se moje zápisky zcela určitě nezamlouvaly. Přežili jsme to, já i zápisník…

Později jsem si založil jakousi kartotéku a ze čteného si na lístečky poznamenával vše, co se mi zdálo moudré a co mě nějakým způsobem oslovovalo. Takže vlastně jsem zanamenával nepřímo i události, situace, zájmy v kontextu doby.

Obrazek... krása se musí vydobývat. Nepřichází nikdy sama. Je odměnou za naše úsilí hledat a najít. Samo toto hledání je totiž její součástí. Je napětím a úlevou. Je vzruchem celé naší bytosti ... Dobývejme proto krásu, kde můžeme.
prof. Dr. Jan Schlemmer

 

 

 

  • Tebe dávno znám! Ach lidská hlouposti! Ty v prach mě srazíš přec! Však bít se budu, bít a bít až na konec!
    Cyrano de Bergerac
  • Rozumět něčemu, to znamená nalézt
    v tom něco, co je naše, a právě
    toto objevování sebe mimo nás
    je to, co nás těší.
    Rabíndranáth Thákur
  • A ačkoliv nic už nepřivolá nazpět hodinu třpytu
    v trávě, tu květů slávu, my truchlit nebudem,
    však hledat sílu v tom, co ještě zbývá.
    William Wordsworth  
  •  To nejnovější mládež přeceňuje, protože je s tím vrstevnická. Dvakrát běda, když to nejnovější v její době je špatné!
    Robert Musil 1880-1942
  • Zemi jsme nezdědili po našich předcích, my si ji pouze půjčujeme od našich dětí!
    Alvin Toffler
  • Světe, neblázni! Vždyť neseš životy lidí!
    nevím, kdo to řekl, ale měli bychom to respektovat
  • Přílišné pojídání brambor, které vytlačují jemné zeleniny jako příkrm k masu, svědčí o pauperizaci společnosti právě tak, jako popíjení tvrdých lihovin místo kvalitních vín.
    to prý řekl Bedřich Engels
  • Salát má solit moudrý, marnotratník má do něj přidávat olej, kyselit má lakomec a míchat blázen!
    to prý zase říkají Francouzi
  • Člověk nemá klečet před nikým a před ničím.
    nevím už, kde jsem to opsal
  • Úcta k zesnulým není nic jiného, než špatné svědomí. Člověk se chce ospravedlnit za to, co všechno drahému zesnulému za jeho života přál a činil…
    Erich Maria Remarque ve Třech kamarádech
  • Není hanba narodit se hlupákem. Je jenom hanba zemřít jako hlupák.
    Erich Maria Remarque
  • …lidský život je pro lásku moc dlouhý. Prostě moc dlouhý… Láska je nádherná. Ale pro jednoho je příliš dlouhá. A druhý, ten tu pak sedí a čumí. Čumí jako pomatený. Ale bez lásky je člověk vlastně jako mrtvola na dovolené.
    Erich Maria Remarque
  • Kdysi jsem býval namyšlený, ale teď už nemám chybu…
    zdroj neznámý, ale, myslím, není to o mé osobě
  • ObrazekDobré můžete ocenit teprve tehdy, když poznáte zlo. Bílá barva bez černé nemůže existovat. Ona ta doba dvaceti let, kdy jsme s Jirkou žili v klatbě (já tomu říkám, doba zakázanosti), přinesla určité pozitivní poznání. Například jsem si vyřešil otázku přátelství. Skuteční přátelé zůstali a naše vztahy se zocelily. Těch, kteří odpadli, nelituji. Zrno odpadlo od plev. Naučil jsem se také nelitovat ničeho, co se týká minulosti. Co se stalo,stalo se a nelze to odestát... Jak zpíval Voskovec s Werichem - „Už je to pryč a za námi, náš Pán je pod drnem...“
    Ing.  Miroslav Zikmund
  • Bosé nohy v parku
    Nechoďte parkem bosi,
    za deště či chladné rosy.
    Nešlapte trávu, chraňte sad
    a hlavně se račte varovat pro
    sedmikrásku dát zdraví v sázku!
    Parkem naboso studenou lázní, 
    neboť jste mladí zamilovaní blázni!
    poezie?
     
  • ObrazekDějiny se nepíší nanečisto, nelze je přepsat bez chyb, jak by člověk chtěl. Chceme-li jíti dál, musíme odhodit zátěž, jakou je nesnášenlivost, podezřívavost, zášť: Národy nemohou žít stálé v křivdě, musí být ušetřeny nutnosti platit za něčí politický egoismus a ambice.
    Ing. Jiří Hanzelka

 


  • Člověk je zlý, avšak miluje dobro – ovšem když je činí ti druzí
    Erich Maria Remarque
  • Prosektor je v každé nemocnici poslední institucí, řešící spor jednotlivých odborníků, čí péče vlastně pacienta zahubila.
    MUDr. Miloslav Urban
  • Co naděláš, dělej co chceš, teď hlavní je to s kým chceš jít a kam jít chceš, co naděláš? Už je to tak, zaplatíš dráž, když utíkáš… co naděláš!
    asi text z nějaké písničky
  • Život rovná se součet přesných počtů náhod.
    Ing. Miroslav Zikmund
  •  
…spravedlnost je rouškou každého stranického šílenství; političtí gangsteři jsou zachránci a mír je veliké slovo všech uchvatitelů moci. Padělané peníze! Lež používaná za propagandu. Kuchyně machiavellismu. Idealismus v rukou podsvětí. Kdyby byli alespoň poctiví…
nevím už kdo to napsal a kde, ale platí to stále

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář


Čas u nás doma



Kde se právě čte Vůně…



Portrét



Archiv

Kalendář
<< únor >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Statistiky

Online: 3
Celkem: 372789
Měsíc: 3338
Den: 150