Jdi na obsah Jdi na menu

Moje vaření

Příspěvky

Bramborové lívanečky slané

Ze všeho toho kuchařského šílenství, které probíhá už skoro na všech televizích, zejména pak na těch, jejichž program je šířen prostřednictvím satelitních stanic, lze čas od času převzít některé nápady či recepty, vyzkoušet je a podle výsledku i používat.

 

29. 6. 2015
Celý příspěvek
| Rubrika: Moje vaření

LÁHVE NA VÝROBU SODOVKY

soda_syphons2.jpgSifonová láhev (lidově též sifon) je zařízení pro výrobu sodovky (vody obohacené oxidem uhličitým). Existuje v podobě určené pro distribuci přednaplněných láhví spotřebitelům a v podobě pro domácí výrobu sodovky pomocí bombiček naplněných CO2. Již v roce 1790 byl ve Francii představen koncept „rozprašovače“ s nápoji s oxidem uhličitým pod tlakem. Moderní sifonová láhev vznikla v roce 1829, kdy si dva Francouzi přihlásili patent na dutou vývrtku, která se zavrtala do zátky láhve a umožňovala pomocí ventilu řízeně vypouštět obsah; v láhvi byl udržen tlak a zabraňovalo se vyprchání oxidu uhličitého z nápoje. Sifonové láhve byly populární ve 20. a 30. letech 20. století. Vzestup prodeje lahvovaných sycených nápojů a zničení mnoha továren během druhé světové války ve východní Evropě vyrábějících sifonové láhve, vedl k poklesu jejich popularity během poválečného období. Výroba a distribuce přednaplněných láhví v New York City pokračovala až do roku 2009. V tomto roce se vyráběly také v Argentině (celostátně), rakouské Vídni (Brauerei Ottakringer) a v kanadském Torontu.

3. 6. 2014
Celý příspěvek
| Rubrika: Moje vaření
|
Komentářů: 0

Remoska a Kukta, dva sourozenci v kuchyni

vitello_kresba1_pro-web.jpgDva první, trochu exotické, názvy představují někdejší vrchol kuchyňské techniky, kterou jsme ke konci 50. let vládli. Vzpomenu na ně jen krátce, internet oplývá velkým množstvím informací o těchto dvou zařízeních, která se postupně zabydlela i v českých domácnostech. A přes veškerý vývoj a prudkou modernizaci kuchyňské techniky Remoska (český výrobek) nezanikla, ba naopak. Šíří se po světě a její obliba stoupá.

29. 5. 2014
Celý příspěvek
| Rubrika: Moje vaření
|
Komentářů: 0

S vlastním kuchtěním začínám někdy kolem 50. let 20. století

vitello_kresba1_pro-web.jpg

Dnešní doba s sebou mimo jiné nese i nebývalou popularizaci vaření, tedy přípravu stravy. Vaří se ve sdělovacích prostředcích, soutěží se o nemalé peníze, vaří se v novinách a časopisech, vychází nepřeberné množství kuchařských publikací. Vaří obyčejní lidé, vaří celebrity, prostě vaří kde kdo. Lidé znají známé kuchařské veličiny napříč Evropou počínaje Jamiem Olivierem, přes Gordona Ramsaye, Joëla Robuchona, Emerila Lagasse, Davida Changa, kteří jsou v kuchařském světě stejnými pojmy jako Mick Jagger v pop music nebo Brad Pitt ve filmu. Jak jsem již podotknul, svoji zásluhu na tom mají nesporně nejrůznější TV pořady o vaření. TV vysílání dává poměrně slušný prostor kuchtění na různých úrovních, ale všichni ti Kluci v akci, Emanuelové Ridiové, Babicové, Pohlreichové a další jsou jen drobnou ukázkou z našich současných luhů a hájů. Trochu jinak celou věc chápou zahraniční televizní stanice, jsou i v tomto žánru napřed. Snadno se lze o tom přesvědčit listováním v satelitním vysílání, kde se „vaří“ na plné pecky i v pořadech, kde by to našinec buď vůbec neočekával, nebo jen okrajově. Gastronomie nezná hranic. Obrovský boom prožívá také takzvaná „etnická kuchyně“, tedy kuchyně pro nás exotických národů. Už dávno si nevystačíme s kuchyní čínskou, indickou a mexickou, ke slovu přicházejí kuchyně z Kuby, Brazílie, Argentiny, Peru, Pákistánu, Vietnamu, Thajska, Indonésie, Malajsie, nebo dokonce jídla z Ruska. Jak to bylo v běžné české rodině v šedesátých letech a později jsem se pokusil shrnout v několika vzpomínáních. Příprava jídla byla v naší rodině, tedy rodině Bočkových, chápána ne jako nutné každodenní zlo, ale jako proces tvůrčí a radost přinášející.

5. 3. 2014
Celý příspěvek
| Rubrika: Moje vaření
|
Komentářů: 1


Čas u nás doma



Kde se právě čte Vůně…



Portrét



Archiv

Kalendář
<< únor >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29      

Statistiky

Online: 3
Celkem: 369472
Měsíc: 2958
Den: 80