Jdi na obsah Jdi na menu

LÁHVE NA VÝROBU SODOVKY

3. 6. 2014

autosifon-sandrik-np-dolne-hamre.jpgČasem se rozšířily tzv. autosifony, které umožnily přípravu sodové vody jednoduchým způsobem v každé domácnosti. Přípravu zvládne kdokoliv během jedné minuty. Všichni to známe. Autosifony zasáhly více do našeho života v 60. letech 20. století, kdy se staly velkým prodejním hitem a tudíž nedostatkovým zboží. První modely byly celohliníkové (výrobce Sandrik n. p., Dolné Hámre, provozovna Moravská Třebová s eloxovaným povrchem, zprvu hladkého, zlaté barvy s červenou šroubovací hlavou (také z hliníku), která měl nahoře uprostřed stiskací knoflík k čerpání sodovky. Později se barva změnila a výrobek dostal postranní páčku, jejímž stiskem bylo možné sodovku načerpat do sklenice. Jak se již zmiňuji, byla autosifonová láhev nedostatkové zboží a k nám domů se dostala asi v roce 1961, kdy jsem ji náhodou koupil cestou z práce, myslím, že to bylo na Václaváku v tehdejší prodejně domácích potřeb „Diamant“. Sloužila poměrně dlouho, i když se musela často měnit gumová těsnění a tzv. jehla, která sloužila k propíchnutí zátky v bombičce s CO2. O něco později přišly naautosifomkovocas.jpg trh oblíbené autosifony z produkce KOVOČAS Děčín, které byly skleněné, opletené bezpečnostním drátěným pletivem. Více se tak blížily tvarům lahví z první republiky nebo i z dřívějška. Výrobce obohatil trh i dalším výrobkem podobného vzhledu a tím byl skleněnýsejkradoza.jpg šejkr pro přípravu míchaných koktejlů a ve stejném designu i dóza na led. Na trhu se objevily i autosifony dovážené z Maďarska, jak jinak, než hliníkové s barevným eloxovaným povrchem a inovativními tvary, například kulaté. Výroba sifonových lahví v ČR skončila v roce 2005.

Dnes jsou na trhu láhve na výrobu sodovky, označované souhrnně „sodafresh“ a mají několik variant. Příprava perlivé sodovky je jednodušší a hlavně bombička s CO2 je daleko větší a stačí na přípravu cca 80 litrů sodovky a hlavně soda se připravuje v samostatné litrové tlakové láhve a je tak možné jisifonova_lahev_silver_flash.jpg připravovat do zásoby a uskladňovat v chladničce. „Bublinková voda“ doma připravená je tedy stále aktuální, i když se tu a tam dočteme, že je nezdravá. Někomu skutečně nedělá dobře přítomnost kysličníku uhličitého, ale většině konzumentů zaručuje svěží a rychle připravený nápoj, třeba i kombinovaný s domácími ovocnými sirupy. Rozhodně konkuruje balené perlivé vodě a u nás doma se balená voda používá velice zřídka, téměř vůbec ne.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář